Dumnezeu este iubire, de aceea dragostea Sa pentru cei ce-l iubesc nu va pieri niciodată. Dacă ne vom pocăi cu adevarat, iubind pe Dumnezeu, pe Domnul Iisus, Fiul Său şi pe semenii noştrii, nu vom pieri niciodata. Moartea-i ca un somn. Chiar dacă vom muri, vom învia la viaţă veşnică şi binecuvântată. Şi vom fi veşnic fericiţi! Aşadar murim sau nu murim? Chiar şi cu sufletul? Ce spun Dumnezeu şi Satan în cea mai veche controversă? Nu te lăsa înşelat de Diavol!
Faceți căutări pe acest blog
vineri, 28 octombrie 2022
Nemurirea sufletului sau învierea trupului: care este mărturia Noului Testament?
Oare sufletul plânge când trupul moare?
Sau este bucuros să fie eliberat din sclavie?
Sau se stinge cu trupul și are aceeași soartă în moarte?
Deși părerea că sufletul supraviețuiește morții trupului era foarte comună în lumea credinței păgâne din timpurile străvechi, aceasta nu era punctul de vedere al bisericii creștine timpurii.
Sufletul nu este nemuritor în sine, după Domnul Isus Hristos:
„Cine își va găsi (își păstrează) sufletul (ψυχὴ) îl va pierde, iar cine își va pierde sufletul (ψυχὴ) pentru mine îl va găsi”. (Matei 10:39)
„Cine își iubește sufletul (ψυχὴ) îl va pierde; iar cel care își urăște sufletul (ψυχὴ) în această lume îl va păstra pentru totdeauna.” (Ioan 12:25)
Aici citim că un om poate să-și piardă sufletul (ψυχὴ) pentru Isus – probabil stins de oameni: Cum de atunci ar putea fi nemuritor?
Când sufletul moare, iese din viaţă împreună cu trupul, intră într-o stare apropiată semnificaţiei de somn și se ridică la sfârșitul lumii cu trupul, primind viața veșnică dacă a murit ca om drept. Athenagoras, un apărător creștin al credinței din secolul al II-lea, credea că sufletele dorm (într-un fel de somn de moarte) între moarte și înviere: „Morții și cei adormiți sunt supuși unor condiții similare”.
Ioan Damaschinul a clasificat această idee creștină timpurie drept netopsihism („moartea sufletului”).
Nemurirea sufletului sau învierea trupului: Mărturia Noului Testament (disponibil online în anumite limbi)
„Nemurirea sufletului sau învierea trupului: Mărturia Noului Testament”, scris de Oscar Cullmann, explică faptul că viziunea asumată a nemuririi sufletului, nu este compatibilă cu învierea.
Totuși, din secolul al II-lea, odată cu mortalitatea sufletului susţinut de Biblie şi de Bisericile Apostolice, doctrina păgânilor s-a infiltrat între creștini și aceasta a fost încorporată în doctrina creștină, spunând că numai trupul moare. Eustratios din Constantinopol (după 582) a condamnat ceea ce el a numit hipnopsihismul („somnul sufletului”). Și nu s-au oprit aici, ci au încercat să revizuiască anumite versete din Biblie.
Un exemplu în acest sens este cel mai vechi citat din Matei 10:28 - scris de creştinul Iustin Martirul din secolul al II-lea - care nu conține „dar ei nu pot ucide sufletul”.
Aceasta este de acord cu ceea ce este în Luca Evangelium 12:4: Eu vă spun, prietenilor mei: Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu mai pot face nimic.
Pe lângă lectura clară a lui Luca, nu a fost formulată diferit nici în Matei, textul original.
Dacă oamenii nu pot ucide sufletul (ψυχὴ), dar totuși cineva își poate "pierde sufletul (ψυχὴ) pentru Mine”, este o antiteză şi este o contradicție clară, ambele nu pot fi adevărate.
Luând în considerare textul grecesc din Matei 10:39 și Ioan 12:25, ar fi lipsit de sens să spunem și să credem că „dar ei nu pot ucide sufletul”, mai degrabă dă motive să bănuim că a fost făcută o inserție timpurie în textul lui Matei 10:28, iar textul suna, aşa cum îl citim în Iustin Martirul şi la Clement din Alexandria.
joi, 27 octombrie 2022
Tu ce opinie ai despre moartea Domnului Isus: eretică sau adevărată?
Opinii eretice despre moartea Domnului nostru Isus
Ereticii din primele secole ale erei creştine aveau păreri greşite despre moartea Domnului Isus, care din păcate s-au păstrat până în zilele noastre în anumite cercuri religioase (ca de exemplu la musulmani).
Unii cred că în relatarea biblică, răstignirea lui Isus nu a durat suficient pentru ca acesta să moară, aşa ca l-au luat de pe cruce ca fiind mort doar în aparenţă, adică leşinat, în timp ce alții consideră că Dumnezeu a dat înfățișarea lui Isus celui care i-a dezvăluit locația celor care l-au persecutat (adică lui Iuda Iscarioteanul, care a fost confundat din această cauză cu Isus). Astfel, în concepţia lor El ar fi fost înlocuit în timp ce adevăratul Isus a plecat și călăii au crezut că victima este Isus, determinând pe toată lumea să creadă că Isus a fost răstignit. O a treia explicație a fost că doar trupul lui Iisus a fost pironit în cuie pe o cruce, dar, deoarece sufletul său este nemuritor, el nu a putut muri „cu adevărat”; aşa că nu ar fi fost răstignit [până la moarte] doar cu trupul, nu şi cu sufletul. Alţii susțineau că răstignirea nici nu s-a întâmplat, totul fiind o născocire.
Opinia adevărată
Ce arată Biblia?
Sufletul este muritor, conform Bibliei.
Domnul nostru Isus și-a dat și sufletul său minunat de iubitor de oameni ca răscumpărare. Ceea ce dai cuiva, nu poți păstra. Domnul Isus și-a dat la moarte atât trupul cât și sufletul, nu doar trupul. Nu a fost într-o moarte aparentă, o moarte clinică, doar a trupului, cum credeau ereticii. Înțelegerea acestei morţi totale nu este numai binevenită, ci şi esenţială. El a murit de tot pentru noi, nu a murit doar cu tupul şi cu sufletul a trăit în continuare. El a fost mort în sens total.
Dacă Domnul Isus nu și-a dat sufletul ca răscumpărare, ci l-a păstrat, atunci nu a murit total, ci doar fizic, iar dacă nu a murit total, doar fizic, atunci totul este în zadar, deoarece El a fost chemat să-și dea sufletul ca răscumpărare, conform cuvintelor Lui:
La fel, Fiul omului nu a venit să fie slujit, ci să slujească și să-și dea sufletul („psyche” în greacă) ca răscumpărare pentru mulți. (Matei 20:28).
Doar ereticii din primele secole credeau diferit. El nu a fost în moarte clinică, doar cu trupul, ci a fost mort în sens deplin, atât cu trupul, cât şi cu sufletul. Acesta este adevărul profeţit care s-a şi împlinit. Cine nu crede aşa, este eretic. Eretic este acela care crede Biblia doar parţial sau aproape deloc.
sâmbătă, 22 octombrie 2022
Nu spune Biblia că între moarte și înviere este o clipă, o clipită din ochi? 1 Corinteni 15:52
Nu, nu spune. Ce spun unii este o percepţie, nu o realitate, ca şi când eu mă culc şi mă trezesc ca şi cum nu s-ar fi scurs nici un timp. Este o iluzie optică asupra timpului. Însă textul ridicat de ei la fileul dezbaterilor vorbeste despre răpire> 51 "Iată, vă spun o taină: nu vom adormi toţi, dar toţi vom fi schimbaţi" - şi arată clar că această schimbare se va produce "la cea din urmă trâmbiţă"> 52 într-o clipă, într-o clipeală din ochi, la cea din urmă trâmbiţă. Trâmbiţa va suna, morţii vor învia nesupuşi putrezirii şi noi vom fi schimbaţi. - şi apoi va fi evenimentul răpirii sau luării la cer. Cuvântul ”răpire’’ îl găsim în Sfânta Scriptură la 1 Tes. 4:17: ”Apoi, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul (adică Iisus) în văzduh; şi astfel vom fi totdeauna cu Domnul’’. Aici apostolul Pavel se referă exact la ce s-a referit şi Domnul Iisus. Ioan 14:2. "În casa Tatălui Meu sunt multe locaşuri. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. 3. Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi”.
Apostolul clarifică că atunci când Domnul se va întoarce din Casa Tatălui, adică „din ceruri’’ (1 Tes. 1:10), „mai întâi vor învia cei morţi în Hristos’’ (1 Tes. 4:16) căci „noi cei vii, cari vom rămânea până la venirea Domnului, nu vom lua-o înaintea celor adormiţi”. „Apoi, noi cei vii, cari vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh” (versetele 14,16). Deci întâi înviază credincioşii Domnului Iisus care au murit, şi apoi, în continuare „vom fi răpiţi toţi împreună cu ei", adică ne vom alătura lor ca să fim „împreună”, în acelaşi loc şi în acelaşi timp, în armonie cu acelaşi sens al locului, care este Casa Tatălui. Nimeni nu rămâne în urmă, nineni nu o ia înainte. Unde încape aici, doctrina nemuririi sufletelor? Dacă sufletele ar fi nemuritoare, n-ar mai fi necesară învierea. Acum fiecare creade ce îi place, dar să nu uităm că odată şi odată se va încheia şi acest labirint de păreri contradictorii, atunci când Domnul va veni să facă ordine şi va azvârli afară pe toţi cei găsiţi în neorânduială, după cum este scris: "Afară sunt câinii (adică cei ce trăiesc în necurăţie), vrăjitorii, curvarii, ucigasii, închinătorii la idoli şi oricine iubeste minciuna şi trăieşte în minciună!" (Apoc.22:15).
vineri, 21 octombrie 2022
"Şi tu eşti din Galileea? Cercetează bine, şi vei vedea....!" Ioan 7:52
Sau, cât de bine trebuie cercetat ceea ce este de cercetat?
Ioan 1:46. Natanael i-a zis: "Poate ieşi ceva bun din Nazaret?" "Vino şi vezi!", i-a răspuns Filip.
Când nu credem ceva aşa cum crede majoritatea, îndată suntem asociaţi cu "Nazareth" sau "Galileea" (vorbind figurativ). Şi câteodată facem şi noi la fel...
Poţi găsi ceva bun în învăţăturile grupărilor numite de către unii ca "secte"?
Cred că una dintre marile noastre provocări este să ştim să fim imparţiali şi că trebuie să privim o problemă din toate părţile... Este dificil de exemplu să inviţi pe cineva ca să fie imparţial în studiul despre nemurirea sufletului, şi asta din toate punctele de vedere... căci îl vor speria consecinele: că ce va spune familia, sau biserica sau că va pierde postul de pastor, prezbiter, diacon sau membru într-un oficiu al bisericii... Însă dacă e un credincios hotărât să creadă adevărul şi numai adevărul până în pânzele albe, atunci o va face, chiar dacă - vorba lui Athanasie - va fi SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR.
Îmi amintesc de cazul meu. În anul 2000 am fost invitat într-un grup creştin unde discutam despre Biblie. Când s-a ajuns la studiul despre textul din Luca 16:19-31, doi fraţi - un pastor pe nume Mişin şi un director inspector de şcoli pe nume Ernest - au început să discute contradictoriu despre text. La un moment dat, Ernest nu-i mai suportă replicile şi răbufneşte "Eu nu înţeleg de ce Iisus ca evreu, predă ca un grec, într-o problemă în care evreii dreptcredincioşi şi grecii păgâni - adică necredincioşi - credeau atât de deosebit, adică exact contrariul." Ei bine, la asta pastorul Mişin îi spune "Vrei să spui ca şi unii, că Iisus nu ar fi putut preda aşa ceva?" La care eu, fiind surprins întreb pe Mişin: "Da cine sunt ăia care spun aşa ceva?" Mişin nu îmi răspunde şi pleacă din grup, la fel ca Ernest. Între timp studiem multe altele şi uităm de Luca 16:19-31, până în anul 2006. Este repus pe tapet de un alt pastor venit mai târziu în grup, pe nume Toth Carol... În toţi anii aceştia scurşi între 2000 şi 2006, abordasem o atitudine indiferentă despre starea sufletelor în moarte, tocmai ca să nu deranjez mediul, căci se iscau mari probleme în adunare. La discuţia aceasta nouă, mi-am amintit de replica pastorului Mişin "Vrei să spui ca şi unii, că Iisus nu ar fi putut preda aşa ceva?". Într-adevăr nu auzisem niciodată de un asemenea grup, care să nege autenticitatea textului din Luca 16:19-31. Curios fiind, am vrut să aflu argumentele lor. Şi am scris unei prietene poliţiste din New York, pe nume Doralynn, dacă poate afla ceva despre aşa ceva. Şi ea într-adevăr a găsit grupul. Păreau a fi habotnici, la prima vedere, ca nişte carismatici extremişti şi nu i-am băgat de seamă. Auzisem însă că şi printre penticostali existase demult o linie care respingea nemurirea sufletului şi chinul veşnic al păcătoşilor. Fiind în căutare, cu timpul am găsit o carte în care se arăta că de-a lungul timpului oameni savanţi - deci de renume academic şi bisericesc - credeau exact ca şi aceşti oameni ce păreau habotnici. Că sufletul e muritor ca şi trupul. Iar unii dintre ei credeau că Luca 16:19-31 era o pildă, iar alţii că aşa ceva n-ar fi fost spus de Domnul Iisus.
Aşadar, ar putea fi "psihopannihia" o explicaţie corectă la marea întrebare:
DACĂ MURIM, CE FACEM ÎNTRE MOARTE ŞI ÎNVIERE?
Psihopannihia
DACĂ MURIM: CE FACEM ÎNTRE MOARTE ŞI ÎNVIERE?
Ce spune Dumnezeu însuşi despre moarte? Şi cum au înţeles-o credincioşii din antichitate, fie evrei, fie creştini (şi aici mă refer la perioada clasică a creştinismului din secolul I)?
Încă din cele mai vechi timpuri, Biblia prezintă moartea ca fiind opusul vieții, nu ca fiind o "ușă" spre o altă viață. Moartea aduce finalul vieții în toate aspectele ei, după cum se spune în Iov 7:8: „ochii Tăi mă vor căuta, dar eu nu voi mai fi’’. Dacă sufletul dreptului Iov, mergea în cer sau în alt loc după moarte, cum de Dumnezeu care vede totul (Iov 28:24), nu-l mai vede? La Iov 10:8,9 se precizează clar motivul: „Mâinile Tale m-au făcut şi m-au zidit şi apoi Tu mă nimiceşti în întregime. Adu-ţi aminte că m-ai făcut din pământ şi că mă vei întoarce în ţărână.”
De unde ştia Iov toate acestea, dacă nu din ecoul întâmplărilor din Grădina Edenului? Această perspectivă asupra morţii a fost o concepţie standard în Israelul antic, după cum citim în Ecleziastul 9:5,6: „Oare cine va rămâne în viaţă? (...) Cei vii ştiu că vor muri, dar cei morţi nu ştiu nimic şi parte de răsplată nu mai au, căci numele lor a fost uitat.” Deci toţi cei care au murit, fie drepţi, fie nedrepţi (Iov 24:19-25), nu mai sunt conștienți, nefiind vii (Psalmul 146:4).
S-a lansat ipoteza că acest punct de vedere popular din Israelul antic a fost greşit şi că Domnul Isus ar fi corectat acest lucru. Atunci cum se explică afirmaţia clară „Şi nimeni nu s-a suit în cer” din Ioan 3:13, dat unui fariseu, tocmai datorită faptului că aceştia credeau în nemurirea sufletului? Cum se explică acelaş vocabular ca în Vechiul Testament, moartea fiind prezentată simbolic ca un somn (Ioan 11:11-14 – Daniel 12:2)? Domnul Isus îi plasează pe cei morţi în morminte până la înviere (Ioan 5:28,29), nu în cer şi nu în alt loc, la fel ca toţi cei din Vechiul Testament, a se vedea Ecleziastul 9:10: „Tot ceea ce mâna ta prinde să săvârşească, fă cu hotărâre, căci în locuinţa morţilor în care te vei duce nu se află nici faptă, nici punere la cale, nici ştiinţă, nici înţelepciune.”.
Oamenii care mor nu merg în rai sau iad, ci în mormântul comun al tuturor oamenilor şi aici aşteaptă inconştienţi învierea. Termenul ebraic şheol este echivalentul termenului grecesc hades, deoarece apostolul Petru în Fapte 2:27 citează Psalmul 15:10 (16:10 VDC). Evreii din antichitate ştiau unde ajung după moarte şi în ce stare vor fi acolo până la înviere, iar acestui loc îi spuneau şheol, Isaia 38:10: „Mă duc la amiaza zilelor mele, la porţile locuinţei morţilor (şheol) voi fi tinut pentru restul anilor mei.”. În mormântul comun al omenirii toate activităţile umane încetează, nu numai cele fizice, ci şi cele psihice, fiind o tăcere deplină, vezi și Psalmii 6:5; Isaia 38:11,17,18, locașul comun al morților este asociat cu inactivitatea, nu cu activitatea.
Aşadar avem nevoie de înviere şi de Dumnezeu, care să ne învie.
Exista o tradiţie veche despre somnul de moarte al sufletelor, cu mult înainte de apariţia grupărilor neo-protestantismului cu această viziune, venită în Europa din Orientul Mijlociu, unde se conservau unele credinţe şi practici originale ale bisericii apostolice, între care se menţionează şi „psihopannihia” (credinţa că între moarte şi înviere, sufletul doarme). Psihopannihiştii cred că oponenţii lor în ale teologiei, au deformat anumite versete din Biblie pentru a-şi justifica punctul de vedere.
Conform psihopannihiştilor următoarele versete sunau astfel în textul original al Bibliei:
Matei 10:28. Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar care nu pot face mai mult; ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă (adică de Dumnezeu).
Luca 23:42. Şi a zis lui Isus: "Doamne, adu-Ţi aminte de mine, când vei veni în Împărăţia Ta!" 43. Isus a răspuns: "Adevărat îţi spun astăzi, vei fi cu Mine în rai." (împărăţia n-a venit în acea zi)
Ei mai cred că textul dintre Luca 16:18 şi Luca 17:1 nu a fost spus de Domnul Isus, ci este ceva care a fost pus de altcineva.
Psihopannihia
Sursa Eusebiu Popovici, Istorie a Bisericii Universale
Oscar Cullmann, Immortality of the soul or resurrection of the death?
Edward William Fudge, The Fire That Consumes
Daniel Berchie, Samson Dakio, Luke 16: 19-31: The intermediate state of the death
miercuri, 12 octombrie 2022
Oameni cu convingeri jumi-juma în marele pericol al înşelării
Oameni cu convingeri jumi-juma în marele pericol al înşelării
Ştim că Diavolul posedă la perfecţiune arta de a înşela. El amestecă în mod viclean adevărul cu minciuna şi cei neatenţi cad la acest capitol.
Punctele de discuție despre înviere pe care unii le enumeră sunt într-adevăr o problemă pentru ei. Pe de o parte, pentru că unii oameni nu cunosc afirmațiile despre înviere din Sfintele Scripturi, pe de altă parte, pentru că cei care le cunosc nu le acceptă în sens deplin și de aceea nici nu le cred în sens deplin, de exemplu, că până la înviere un mort, adică o persoană moartă este moartă atât fizic, cât și spiritual. Altfel, de ce ar învia, dacă înainte de înviere trăiește fericit în rai cu sufletul, lângă Dumnezeu? Cu alte cuvinte, de ce ar învia el dacă nu a murit de fapt, deoarece moartea este astfel doar o ușă prin care a trecut la un alt spaţiu de existenţă, cerească?
Ei pun la îndoială două lucruri:
1. Pentru ei, moartea nu este moarte deplină, doar jumi-juma (doar cu trupul)
2. Pentru ei, învierea nu este o înviere deplină, doar jumi-juma (doar cu trupul)
Dar arată undeva Biblia că moartea sau învierea ar fi doar un jumi-juma (doar cu trupul)?
Credinţa lor de fapt denaturează aceste două lucruri, deoarece predecesorii lor, de la care și-au primit credința, prin cunoștințe incorecte (în alte chestiuni mai fundamentale) au dus la o credință incorectă și, deoarece credința incorectă se bazează pe o minciună înșelătoare, ea poate fi urmărită până la o sursă periculoasă: demonii lui Satan Diavolul.
În textul grecesc, 1 Timotei 4:1 spune:
4: 1 To de pneuma rhētōs legei hoti en hysterois kairois apostēsontai tines tēs pisteōs, prosehontes pneumasin planois kai didaskaliais daimoniōn,
Și spiritul spune în mod specific că în vremurile din urmă unii se vor îndepărta de la credință, luând seama de ispitele duhurilor și de învățăturile diavolilor,
Timpul stă pe loc pentru morți (Când vom în paradis?)
Când vom fi nemuritori?
Cel mai important este: mântuirea noastră este dată de Dumnezeu, prin credință, prin har, prin Fiul Său, Iisus Hristos. Harul pe care îl oferă este însoțit de un mare dar, viața veșnică, care începe la înviere. Să ne străduim pentru o viziune clară, să ținem cont de fiecare detaliu biblic.
Răspunsul Bibliei este clar: numai la înviere, când vom avea viața veșnică.
„Nu vă mirați de aceasta: căci vine ceasul în care toți cei din morminte îi vor auzi glasul,
Și vor ieşi afară; cei ce au făcut binele, spre învierea vieţii; iar cei ce au făcut răul, spre învierea osândirii”. (Ioan 5:28,29)
„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.” (Ioan 3:16)
Dacă viața veșnică (nemurirea) este doar la înviere, cum rămâne cu acest cuvânt: „Atunci a spus: Iisuse, adu-ți aminte de mine când vei veni în împărăția ta!
Isus i-a răspuns: „Adevărat îţi spun că astăzi vei fi cu Mine în rai”. (Luca 23:42-43)?
Ei bine, a venit Domnul Isus în împărăția Sa în noaptea aceea? Nu.
Ioan 20:17 „Nu mă atinge! – i-a spus Isus – pentru că încă nu m-am suit la Tatăl. Dar du-te la frații mei și spune-le: Mă sui la Tatăl Meu și la Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru.”
Deci, Domnul Isus a trebuit să meargă la cer, să se întoarcă la Tatăl și cu puterea pe care a primit-o de la El, să revină. El s-a dus, a plecat la cer, dar s-a întors oare? Nu! Întoarcerea Lui va aduce și învierea, când toți morții îi vor auzi glasul, așa cum citim mai sus.
A primit tâlharul pocăit viaţa veşnică în acea zi, ceea ce însemna și că a devenit nemuritor chiar în ziua aceea?
- Nu! El a primit viața veșnică ca un dar al harului, ca promisiune. Dar putea să-şi înceapă viața veșnică imediat? - Nu. El a murit, dar „software-ul” i-a fost salvat (ADN-ul, toate informațiile sale fizice și mentale, memoria, acțiunile, gândurile, înclinațiile, cuvintele rostite și scrise), din care Dumnezeu îl poate învia după orice număr de milenii (milioane de ani), conform identității sale de sine.
În 1529, există un imn în epoca Reformei, care afirmă corect:
„Îmi las sufletul în mâinile mari ale lui Dumnezeu,
Până la împărăția Ta, eu dorm.”
Secretul din Luca 23:42-43 este dezvăluit de o traducere siriacă numită „Curetonian Gospel” (sec. IV-V) și un manuscris grecesc numit „Vaticanus” (sec. IV):
Apoi a spus: Iisuse, adu-ți aminte de mine când vei veni în împărăția ta!
Isus i-a răspuns: „Astăzi îţi spun cu adevărat, că vei fi cu mine în rai"
"Adevărat îţi spun astăzi, că vei fi cu Mine în rai”.
Complet de înțeles. Locul numit Paradis, pe care l-au pierdut Adam și Eva, se va regăsi abia în viitor, la înviere. Până atunci, niciun mort nu mai trăiește. Pentru cei care mor, timpul se oprește până la înviere.
Cu toate acestea, în Ziua Judecății, morții vor reveni la viață și li se va descoperi că nimic altceva nu li s-a întâmplat de la moartea lor, cu excepția faptului că au dormit în ignoranță.
marți, 11 octombrie 2022
Dévai, un Luther al Ungariei, apologetul credinţei în somnul sufletelor până la înviere
Dévai Bíró Mátyas a fost un mare reformator maghiar, din epoca feudală.
luni, 10 octombrie 2022
Ignoranţa, baza multor rătăciri
Cunoașterea adevărului învierii, poate ajuta? (Adevăratul motiv al crimelor de la Charlie Hebdo)I
IN MEMORIAM Oscar Cullmann
Jurnaliştii de la Charlie Hebdo au fost ucişi de terorişti în mijlocul Parisului pe 7 ianuarie 2015. Charlie Hebdo este o revistă săptămânală satirică franceză care publică în principal ilustraţii (caricaturi şi desene), precum şi reportaje, articole controversate şi glume. O revistă cu opinii puternice de stânga și anti-religioase, se caracterizează printr-o poziție critică asupra islamului, catolicismului, iudaismului și extremismului de dreapta.
Revista a fost fondată în 1969 și a fost publicată până în 1981. După o pauză de mai bine de zece ani, publicația a fost reluată în 1992, fiind editat de François Cavanna (1969–1981), Philippe Val (1992–2009) și Stéphane Charbonnier (2009 –2014).
Amenințată de mai multe ori de fundamentaliștii islamiști, revista a răspuns provocărilor menținându-și tonul satiric și punând pe Allah într-o situație de nedescris. Vechiul sediu a fost incendiat pe 2 noiembrie 2011. Pe 7 ianuarie 2015, în cadrul unei ședințe editoriale, a fost atacat și noul sediu al săptămânalului satiric din Paris. Atacul asupra revistei Charlie Hebdo a provocat 12 morți și 11 răniți, iar atacatorii au fost uciși două zile mai târziu de forțele speciale de poliție.
Pentru că seamănă vânt și culeg furtună. (Os. 8:7)
Adevărata cauză a crimelor de la Charlie Hebdo este ignoranța. Pe de o parte, din partea celor care au provocat-o, pe de altă parte, din partea celor care au participat la ea. Unde este limita dintre o glumă curajoasă și o batjocură fără gust? Dacă ar fi știut că cine seamănă vânt culege furtună, cred că ar fi procedat altfel. Este chiar atât de important să-i umilești pe alții?
Acesta este un exemplu bun pentru noi, ca să nu facem astfel.
Aceasta este pe de o parte.
Pe de altă parte, dacă doctrina învierii ar fi fost cunoscută și luată în serios, este probabil ca nici această crimă să nu fi avut loc. Desigur, ei nu pun preț pe viața lor sau a celorlalți, dacă pot primi imediat mântuirea veșnică, fără înviere. Nu vă mirați dacă azi sau mâine se întâmplă și aici, iar un bărbat își ucide fratele, în credința că 72 de fecioare îl așteaptă când va muri.
Conform interpretării Bibliei făcute de predicatorii protestanți timpurii, dacă murim, răsplata noastră veșnică poate fi dată de Dumnezeu numai la înviere (Daniel 12:2, Ioan 5:28,29). Până atunci, moartea este un somn dulce (Luther Martin). Din păcate, acest lucru a fost uitat sau este interpretat greșit în multe cercuri, din moment ce lumea noastră creștină de credință de astăzi – și din trecut – se află încă sub influența scriitorilor păgâni. Renumitul teolog protestant (luteran) Oscar Cullmann a atras atenția asupra acestui lucru: Nemurirea sufletului sau învierea morților? Mărturia Noului Testament. (Prelegerea Ingersoll, 1955. Londra: Epworth.)
În prefața sa, el scrie: „Nici o altă publicație a mea nu a evocat un asemenea entuziasm sau o ostilitate violentă. Acest studiu s-a bazat pe exegeză și, până acum, niciun critic de amploare nu a încercat să mă respingă prin exegeză”.
În concluzia sa, el avertizează că învățăturile marilor filozofi, Socrate și Platon, nu pot fi în niciun fel însoțite de învățăturile Noului Testament, adică nu pot fi împăcate. Dar persoanele, viețile și moartea lor pot fi încă respectate de creștini, așa cum au demonstrat apologeții din secolul al II-lea.
Cartea a fost pe world wide web și această pagină a fost vizitată de 205.718 ori, apoi textul a fost eliminat, mă întreb de ce? A dat faliment ziarul sau a deranjat pe cineva de sus dacă citeau cartea mai multe persoane?
De asemenea, citind cartea, a apărut întrebarea - deoarece acesta nu este un studiu voluminos, dacă poate Cullmann știa mai multe despre lucruri decât îndrăznea să scrie, temându-se de alte complicații? S-ar putea să existe în Biblie niște inserții străine care strica armonia internă a cărții sfinte și de aceea predicatorii protestanți de astăzi cad în număr mare în mâinile unei ideologii greșite?
Și desigur, dacă s-ar afla aceste lucruri, cu siguranță ar fi un avantaj pentru teologia protestantă, pentru că, după cum vedem, este în declin numeric.
Prin urmare, nu este de mirare că, dacă astfel de date ar exista, acestea ar fi păstrate sub un lacăt cu șapte sigilii, astfel încât partea protestantă să nu câștige un avantaj în dezbaterile teologice, ca de exemplu că Matei 10:28 a fost cunoscut altfel de anumiţi scriitori din secolul I-III.
duminică, 9 octombrie 2022
"Minciuna are o mie (1000) de feţe!" (proverb ebraic)
RUGĂMINTE
Un proverb ebraic spune avertizând: "Minciuna are o mie (1000) de feţe!"
Vă rog să recomandaţi grupul nostru şi blogul din link ca să salvăm cât mai mulţi oameni din minciuna spusă şi înflorită în diferite forme ale ei, de Diavolul în Eden (Geneza caitolul 3):
Hotărât că nu veţi muri!
https://sufletulestemuritor.blogspot.com/2022/10/intrebati-pe-cei-ce-cheama-mortii-si-pe.html
Până când vom suferi printre noi aceste minciuni ale Diavolului despre starea celor morţi? Vedeţi că noi care ştim adevărul trebuie să ajutăm şi pe alţii, atât cât putem. Şi Dumnezeu ne va binecuvânta cu roadele adevărului şi dreptăţii în lumea veşnică în care vom fi, alături de El şi Fiul Său, fără minciunile lui Satan, Diavolul viclean şi plin de răutate. Glorie, Aleluia!
Har şi pace tuturor iubitorilor de adevăr biblic (Ioan 17:17)!
Vă invit în grupul: Discuţii despre starea omului în moarte
În acest grup discutăm, un subiect central:
Ce spune Dumnezeu şi ce spune Satan
- Care este starea omului în moarte?
- Ce se întâmplă între clipa morţii şi înviere?
- Dacă eşti interesat de discuţii asupra strării celor morţi până la înviere, dacă sufletul este nemuritor prin naştere sau nu, dacă există moartea sufletului sau nu, dacă există iad în care oamenii sunt chinuiţi veşnic sau nu, dacă toţi oamenii vor fi mântuiţi sau nu şi cui i se acordă mântuire, le poţi pune pe acest grup, şi poţi invita şi pe alţii să se alăture, fie la prezentarea acestor subiecte, fie la dezbaterea lor:
https://www.facebook.com/groups/2865160810387973
Puteţi recomanda şi aces blog care analizează starea omului în moarte:
Ce spun Dumnezeu şi Satan în cea mai veche controversă, despre moarte (Geneza capitolul 3)?
De partea cui vei fi?
A lui Dumnezeu sau a Diavolului?
https://sufletulestemuritor.blogspot.com/
Întrebaţi pe cei ce cheamă morţii şi pe cei ce spun viitorul, care şoptesc şi bolborosesc?
Atenţie mare la ce apărăm!
Toţi cei care cred că apărând frenetic doctrine omeneşti - cum se spune în popor "cu dinţii" - apără de fapt Biblia, pe care nu au citit-o niciodată cu atenţie, au un mare dezavantaj. Să nu uităm că Satan Diavolul a citit Biblia şi a argumentat din ea. Evident greşit. Deci el este în spatele tuturor argumentelor şi a dogmelor false.
Din analele istoricilor aflăm cu stupoare că pe timpul împăratului roman Teodosie I în anul 381, la Sinodul ecumenic de la Constantinopol, participanţii au chemau duhurilor celor morţi sau întrebau pe sfinţii cei morţi ca să le răspundă în materie de credinţă şi Biblie.
Dar iată ce ne învaţă un profet al adevăratului Dumnezeu:
Isaia 8:19. Dacă vi se zice însă: "Întrebaţi pe cei ce cheamă morţii şi pe cei ce spun viitorul, care şoptesc şi bolborosesc", răspundeţi: "Nu va întreba oare un popor pe Dumnezeul său? Va întreba el pe cei morţi pentru cei vii?
marți, 4 octombrie 2022
Nemurirea sufletului sau invierea mortilor? - Oscar Cullmann
Oscar Cullman scria despre doctrina sufletului nemuritor că nu se poate justifica cu Noul Testament şi nu se poate suprapune peste învăţătura despre învierea din morţi, ea provenind din gândirea păgână a vechilor greci.
Aşadar vă supun atenţiei această carte scoasă de Editura Herald în anul 2007, dar şi la EMAG, o lucrare interesantă a lui Oscar Cullmann intitulată provocator: Nemurirea sufletului sau învierea morţilor? Eu am cumpărat cartea dela un anticariat.
Oscar Cullmann (25 februarie 1902, Strasbourg - 16 ianuarie 1999, Chamonix) a fost un teolog luteran. El a ţinut o prelegere şi a scris o carte având numele "Nemurirea sufletului; sau, Învierea morților?: Mărturia Noului Testament." Ingersoll Lecture, 1955. Londra: Epworth.
sâmbătă, 1 octombrie 2022
Tu de care parte eşti? De partea lui Dumnezeu sau a lui Satan?
Har şi pace tuturor de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos, Fiul Său!
Există viaţă după moarte,
până la înviere? Sau singura speranţă pentru cei care mor este învierea? Ce seîntâmplă cu morţii până la înviere?
Mulţi credincioşi vin în apărarea adevărului biblic că speranţa pentru cei ce mor, este învierea (atât a trupului cât şi a sufletului) şi nu nemurirea sufletului - o doctrină păgână şi înşelătoare despre sufletul uman, muritor.
Este foarte important să
ştim dacă murim sau nu murim, chiar şi cu sufletul!? Ce spun Dumnezeu şi Satan,
în cea mai veche controversă despre moarte? Dumnezeu spune că murim, iar Satan spune că nu murim. Tu de care parte vei fi? Vei asculta de Dumnezeu sau de Satan? Te vei lăsa influenţat de Dumnezeu adevărului sau de Diavolul înşelător al minciunii?
Conform Domnului nostru Isus, toţi cei care au murit sunt cu toţii la un loc în morminte, unde aşteaptă învierea şi judecata (Ioan 5:28,29)? Îi vei răstălmăci vorbele sau vei rămâne la cuvântul Său?
Cunoşti tu road nefaste ale credinţei în nemurirea sufletului?
“pomul rău nu poate face roade bune” Matei 7:18
“adevărul vă va face liberi” Ioan 8:32
Credinţa în nemurirea sufletului conduce la nişte implicaţii teologice profunde. Această învăţătură este ca rădăcina unui copac care alimentează tot copacul.
În primul rând, îl face pe om să respingă idea de moarte, îl pune să creadă că e nemuritor şi astfel subminează interesul pentru înviere şi pune într-un con de umbră importanţa învierii. Dacă există nemurirea sufletului, nici sufletul Domnului nostru Isus Christos n-a murit, ori Biblia scrie clar că el şi-a dat sufletul la moarte (Isaia 53:10,12).
În al doilea rând, subminează importanţa pocăinţei şi împinge pe oameni să creadă în posibilitatea salvării păcătoşilor după ce aceştia mor nepocăiţi (purgator, rugăciuni ptr. morţi, ofrande date spre salvarea sau ameliorarea stării lor, mântuirea universală, etc., Ioan 3:3).
În al treilea rând, credinţa în nemurirea sufletului alimentează spiritismul (că poţi vorbi cu morţii), alimentează frica de morţi (că morţii pot face rău), alimentează închinarea la morţi (că morţii pot face bine), alimentează purgatorul (că cei care au murit ca nedrepţi mai pot fi salvaţi),
alimentează transmigraţia sufletelor (că sufletul morţilor se poate naste din nou în alt trup, fie de om, fie de animal), alimentează idei false despre judecata lui Dumnezeu asupra păcătoşilor ce au murit (că sunt chinuiţi etern în foc), făcându-l un zeu sadic, ca cei din mitologiile păgâne.
Să ne oprim asupra acestui ultim aspect deoarece este cel mai grav, echivalând cu o hulă împotriva lui Dumnezeu, făcând din credincioşi “hulitori ai lui Dumnezeu”, vorbind “nebunii” la adresa lui Dumnezeu, fără ca ei să îşi dea seama (Iov 42:8, Apocalipsa 12:9).
Nu vă lăsaţi influenţaţi de tradiţii şi traduceri
Dacă aveti întrebări
importante
despre suflet, citiţi Biblia română cu atenţie. Verificaţi tradiţiile
din popor sau biserică cu Biblia în mână. Înainte de a intra într-o
cercetare despre un subiect din Biblie, asiguraţi-vă că versetul pe care
vă bazaţi a fost tradus corect - dacă nu vă descurcaţi cu textul ebraic
sau grec al Bibliei, apelaţi la unul care cunoaşte. Apoi, faceţi-vă o
listă cu versetele din Biblie unde apare cuvântul suflet.
Comparaţi versetele din lista făcută între ele. Lăsaţi contextul să vorbească. Dacă nici aşa nu ştiţi să vă decideţi ce să credeţi despre ce aţi citit, rugaţi-l pe Dumnezeu să vă ajute în căutarea adevărului. Căutaţi răspunsurile despre suflet în Biblie, ele sunt acolo. Dacă aveţi o întrebare despre suflet, Dumnezeu vă va ajuta şi vă va da o înţelegere corectă din Biblie.
Dacă aveţi o întrebare despre viaţă şi moarte, Dumnezeu vă va răspunde. Condiţia este să fiţi sincer. Nu uitaţi că Biblia a fost scrisă în limba ebraică şi greacă. Pentru a evita greşeli de traducere, intenţionate sau neintenţionate, pe care trebuie să le evităm, încercaţi să vă procuraţi un interlinear ebraic-român sau grec-român. Dacă cunoaşteţi limba engleză vă recomand:
Dacă eşti interesat de discuţii asupra doctrinei nemuririi sufletului, iad şi mântuire te poţi înscrie în grupul Discuţii despre doctrina nemuririi sufletului, iad şi mântuire.
Discuţii despre doctrina nemuririi sufletului, iad şi mântuire.https://www.facebook.com/groups/2865160810387973
Puteţi citi un blog care analizează starea omului în moarte:
Ce spun Dumnezeu şi Satan în cea mai veche controversă?