Ce soartă așteaptă sufletul când trupul moare?
Oare sufletul plânge când trupul moare?
Sau este bucuros să fie eliberat din sclavie?
Sau se stinge cu trupul și are aceeași soartă în moarte?
Deși părerea că sufletul supraviețuiește morții trupului era foarte comună în lumea credinței păgâne din timpurile străvechi, aceasta nu era punctul de vedere al bisericii creștine timpurii.
Sufletul nu este nemuritor în sine, după Domnul Isus Hristos:
„Cine își va găsi (își păstrează) sufletul (ψυχὴ) îl va pierde, iar cine își va pierde sufletul (ψυχὴ) pentru mine îl va găsi”. (Matei 10:39)
„Cine își iubește sufletul (ψυχὴ) îl va pierde; iar cel care își urăște sufletul (ψυχὴ) în această lume îl va păstra pentru totdeauna.” (Ioan 12:25)
Aici citim că un om poate să-și piardă sufletul (ψυχὴ) pentru Isus – probabil stins de oameni: Cum de atunci ar putea fi nemuritor?
Când sufletul moare, iese din viaţă împreună cu trupul, intră într-o stare apropiată semnificaţiei de somn și se ridică la sfârșitul lumii cu trupul, primind viața veșnică dacă a murit ca om drept. Athenagoras, un apărător creștin al credinței din secolul al II-lea, credea că sufletele dorm (într-un fel de somn de moarte) între moarte și înviere: „Morții și cei adormiți sunt supuși unor condiții similare”.
Ioan Damaschinul a clasificat această idee creștină timpurie drept netopsihism („moartea sufletului”).
Nemurirea sufletului sau învierea trupului: Mărturia Noului Testament (disponibil online în anumite limbi)
„Nemurirea sufletului sau învierea trupului: Mărturia Noului Testament”, scris de Oscar Cullmann, explică faptul că viziunea asumată a nemuririi sufletului, nu este compatibilă cu învierea.
Totuși, din secolul al II-lea, odată cu mortalitatea sufletului susţinut de Biblie şi de Bisericile Apostolice, doctrina păgânilor s-a infiltrat între creștini și aceasta a fost încorporată în doctrina creștină, spunând că numai trupul moare. Eustratios din Constantinopol (după 582) a condamnat ceea ce el a numit hipnopsihismul („somnul sufletului”). Și nu s-au oprit aici, ci au încercat să revizuiască anumite versete din Biblie.
Un exemplu în acest sens este cel mai vechi citat din Matei 10:28 - scris de creştinul Iustin Martirul din secolul al II-lea - care nu conține „dar ei nu pot ucide sufletul”.
Aceasta este de acord cu ceea ce este în Luca Evangelium 12:4: Eu vă spun, prietenilor mei: Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu mai pot face nimic.
Pe lângă lectura clară a lui Luca, nu a fost formulată diferit nici în Matei, textul original.
Dacă oamenii nu pot ucide sufletul (ψυχὴ), dar totuși cineva își poate "pierde sufletul (ψυχὴ) pentru Mine”, este o antiteză şi este o contradicție clară, ambele nu pot fi adevărate.
Luând în considerare textul grecesc din Matei 10:39 și Ioan 12:25, ar fi lipsit de sens să spunem și să credem că „dar ei nu pot ucide sufletul”, mai degrabă dă motive să bănuim că a fost făcută o inserție timpurie în textul lui Matei 10:28, iar textul suna, aşa cum îl citim în Iustin Martirul şi la Clement din Alexandria.
Dumnezeu este iubire, de aceea dragostea Sa pentru cei ce-l iubesc nu va pieri niciodată. Dacă ne vom pocăi cu adevarat, iubind pe Dumnezeu, pe Domnul Iisus, Fiul Său şi pe semenii noştrii, nu vom pieri niciodata. Moartea-i ca un somn. Chiar dacă vom muri, vom învia la viaţă veşnică şi binecuvântată. Şi vom fi veşnic fericiţi! Aşadar murim sau nu murim? Chiar şi cu sufletul? Ce spun Dumnezeu şi Satan în cea mai veche controversă? Nu te lăsa înşelat de Diavol!
Faceți căutări pe acest blog
vineri, 28 octombrie 2022
Nemurirea sufletului sau învierea trupului: care este mărturia Noului Testament?
Buletin informativ
Biblioteca Online Creştinism Clasic
Har, pace şi binecuvântare de la Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc şi de la Fiul său, Domnul şi Mântuitorul nostru!
Slăvit şi onorat să fie Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc şi Fiul său, Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos, în veci de veci! Amin!
Biblioteca Online Creştinism Clasic vă oferă studii (tracte, broşuri, cărţi) pe diverse subiecte biblice, pentru studiul Bibliei în particular sau grup.
Aveti întrebări importante la care nu aveţi răspuns?
Sunteţi în căutarea lui Dumnezeu?
Căutaţi răspunsuri din Biblie?
Aveţi o întrebare de lămurit despre Dumnezeu, Biblie sau Evanghelie?
Doriţi să-l cunoaşteţi mai bine pe Dumnezeu şi pe Fiul său?
Doriţi să cunoaşteţi mai bine Biblia?
În Biblioteca Online Creştinism Clasic veţi găsi multe răspunsuri biblice la întrebările voastre!
Înscrierile la bibliotecă se fac pe bază de abonament.
Pentru mai multe informaţii, puteţi lăsa mesajul vostru sub postări, la comentarii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu